Karbonátmentesítők

A karbonát mentesített víz az energetikai rendszerek (kazánberendezések, hűtőtornyok) és egyéb technológiai vízigények (pl. mosoda, szerszámhűtés, stb.) kiszolgálására megfelelő.

Előnyei

  • robosztus, megbízható műszaki megoldás, amely kevésbé érzékeny a nyersvíz finom szennyezőanyagaira, mint például a konkurens membrántechnológiák
  • alacsony beruházási, üzemeltetési és üzemfenntartási költség

Hátrányai

  • sós hulladékvizek keletkeznek a regenerálási műveletekben, illetve a sósav használata rendszeresített a technológiában
  • számos praktikuma ellenére a drágább, de kényelmesebb membrántechnológiai eljárások sok esetben kiszorítják az alkalmazásokból

Működési elv

A karbonátmentesítést az ipari gyakorlatban többféle eljárással is meg lehet oldani, ezek közül az egyik praktikus technológia az ioncserélő műgyantákkal végzett művelet. 

A Hidrofilt Kft. gyakorlatában a kezelésre szánt nyersvizet először a gyengén savas, majd egy erősen savas karakterű kationcserélő műgyanta töltettel ellátott szűrőoszlopra vezetjük.

A lejátszódó ioncserés folyamatokban eltávolítjuk a kalcium és magnézium sókat, ezáltal szabaddá válik a kötött széndioxid, amelyet a továbbiakban gáztalanítással vonunk ki a rendszerből.

Az ioncserélő tölteteket a megkötött kalcium, magnézium ionokkal történő telítődésüket követően regenerálni kell. A regenerálás műveletében a gyengén savas töltetet higított sósav, az erősen savas töltetet pedig nátrium-klorid oldatával kezeljük. Az eluálás során enyhén savas és sós hulladék oldatok képződnek, amelyeket közömbösítés után lehet kibocsátani.

magyar